Mediat Sociale
Categories

Post Categories

Subscribe Now
Trending News
SUBSCRIBE NOW
Trending News

Postime tjera

25 mijë familje në Kosovë varen nga ndihma sociale
Sociale

25 mijë familje në Kosovë varen nga ndihma sociale 

Edhe 20 vite pas luftës dhe 11 vite pas pavarësisë, për Kosovën problem i madh po qëndron varfëria dhe papunësia e madhe.

Mbijetesa e 25 mijë familjeve në Kosovë varet nga ndihma sociale, mbi 100 mijë punëkërkues

Edhe 20 vite pas luftës dhe 11 vite pas pavarësisë, për Kosovën problem i madh po qëndron varfëria dhe papunësia e madhe. Shkalla e papunësisë në Kosovë është ende e lartë, sipas të dhënave të Agjencisë të Statistikave të Kosovës, afër 160 mijë apo 31.4 për qind e personave të aftë për punë, janë në pritje të një vendi të punës.

Ndërsa, në një përgjigje zyrtare të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale për lajmi.net thuhet se të regjistruar në Agjencinë e Punësimit të Republikës së Kosovës janë aktualisht 103 mijë persona punëkërkues të regjistruar.

Më tutje, lajmi.net ka kërkuar nga MPMS skemën e Ndihmës Sociale (SNS) që funksionon në kuadër të kësaj ministrie për të parë se cili është numri i familjeve në Kosovë që varet nga kjo skemë.

Sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale janë saktësisht, 24.995 familje, ose 102,035 anëtarë të familjes që përfitojnë nga skema e ndihmës sociale, e kjo përkthyer në para për një muaj buxhetit të Kosovës kjo i kushton 2,667,502.50 euro.

Të pyetur nga lajmi.net nëse ndihma sociale është e mjaftueshme për një familje në Kosovë që të mbijetojë kur nuk ka asnjë të ardhur tjetër, nga MPMS janë shprehur se kjo ndihmë sociale është e rëndësishme, por jo e kënaqshme, sidomos për familjet me më shumë se 3 anëtarë.

“Ndihma sociale është burim i rëndësishëm i të hyrave materiale për të mbijetuar për familjet që jetojnë në varfëri në Kosovë. Mirëpo shkalla e mjaftueshmërisë së ndihmës sociale, apo e mbulimit të shpenzimeve elementare për jetë për një familje nuk është e kënaqshme, sidomos për familjet që kanë më shumë se tre anëtarë”, thuhet në përgjigjen e MPMS.

Related posts

Të gjitha të drejtat janë të rezervuara © 2021 Portali GazetaKosovare. Web has been designed by BeamWebsite